Stad van molens en jenever

De stad Schiedam kent een rijke en unieke historie. Het is de stad van Gravin Aleida (1228-1284). Zij bouwde het Huis te Riviere en de Grote of St. Janskerk en verleende Schiedam in 1275 stadsrechten.
Het is ook de stad van de heilige Liduina (1380-1433). Zij is beschermheilige van de schaatsers, de chronisch zieken en van de stad Schiedam zelf.
Maar Schiedam is natuurlijk vooral bekend geworden door de jenever, de allereerste gedistilleerde drank die wereldwijd geëxporteerd werd. Lange tijd bepaalde deze monocultuur het reilen en zeilen in de stad. De hoogste windmolens ter wereld werden gebouwd en er waren bijna 400 branderijen en distilleerderijen waar de moutwijn werd gemaakt die als basis voor de jenever werd gebruikt. Distillateurs beheersten het stadsbestuur, de cultuur en de kerk.
Na de teloorgang van de jeneverindustrie, waarin slechts een enkele bekende distillateur heeft weten te overleven, stapten de arbeiders massaal over naar de scheepsindustrie.
Overal in Schiedam vind je de sporen van deze roemruchte geschiedenis. Het is een bijzondere stad, die een bezoek meer dan waard is.

Schiedam, stad met spirit